Joseph Puglia en Liesbeth Steffens, foto Ada Nieuwendijk

Over ons

Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek.

Onze missie:
De hooggekwalificeerde en bevlogen musici spelen werk uit de 20ste en 21ste eeuw, van solowerk tot grootbezet repertoire zowel in concertvorm als in interdisciplinaire voorstellingen. Door een grote wendbaarheid, voortdurend in beweging te zijn, in te haken op actualiteit of daar juist dwars tegen in te gaan, neemt Asko|Schönberg een eigenzinnige positie in binnen de kunsten. Samenwerking tussen musici en componisten en makers staat centraal. In een dynamische werkproces onderzoeken zij samen muzikale en theatrale vormen, technieken en (on)mogelijkheden, wat leidt tot spannende vondsten, nieuwe inzichten en presentatievormen. Asko|Schönberg bouwt met respect voor het 20ste-eeuwse erfgoed aan het repertoire van de toekomst.

Op het repertoire staat niet alleen werk van de generatie van 20ste-eeuwse muziekvernieuwers met grote, gerenommeerde namen als Andriessen, Goebaidoelina, Boulez, Kurtág en Ligeti. Ook werk van de huidige generatie als Michel van der Aa, Huang Ruo, Calliope Tsoupaki en Joey Roukens staat op de lessenaars. Het ensemble biedt kansen aan jong talent door jaarlijks compositie-opdrachten te verlenen aan jonge makers. Geregeld wordt onbekend en gloednieuw werk van hoge kwaliteit in première gebracht. Speciale aandacht is er voor relaties en intensieve samenwerkingen met grote, betekenisvolle componisten én aanstormend jong talent. Dankzij deze intensieve samenwerking met de componisten zelf zijn de musici zeer gespecialiseerd in het uitvoeren van nieuwe muziek.

Er zijn samenwerkingsverbanden met (muziek)theatergezelschappen en operahuizen om juist de veelzijdigheid van het hedendaagse muziekpalet over het voetlicht te kunnen brengen. Interdisciplinaire projecten vormen een belangrijk onderdeel van de programmering. Jaarlijks wordt in co-productie met het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni een veelzijdige voorstelling gemaakt die door het hele land toert.
Uitvoeringen vinden plaats in Muziekgebouw aan 't IJ, in gastoptredens in de NTR ZaterdagMatinee, het Holland Festival, met De Nationale Opera en in co-producties met Nederlandse en Europese organisaties en gezelschappen. Het ensemble treedt op in een keur aan concertzalen in binnen- en buitenland en speelt regelmatig op festivals in o.a. Keulen, Zagreb en Parijs. De afgelopen seizoenen waren er optredens in Melbourne, Londen, Parijs, Los Angeles, New York en Jakarta.
Talentontwikkeling staat hoog in het vaandel. Asko|Schönberg is mede-initiatiefnemer van de in 2016 opgerichte Ensemble Academie, een educatietraject voor studenten waarin talentvolle aankomende musici en componisten zich kunnen ontwikkelen en voorbereiden op de veelzijdige, dynamische beroepspraktijk. Zij worden daarin begeleid door professionals. Het tweede traject voor talentontwikkeling is K[h]AOS, waarin jonge musici en componisten uitgedaagd worden hun ideeën met behulp van de kennis en het netwerk van Asko|Schönberg te onderzoeken, ontwikkelen en presenteren.
Naast dirigent Reinbert de Leeuw werkt Asko|Schönberg geregeld met gastdirigenten als Bas Wiegers. Dit alles met een gedreven groep veelzijdige musici en solisten uit binnen- en buitenland.

Asko|Schönberg is ensemble in residence bij Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

Het ensemble wordt meerjarig gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.