Seizoen 2017/2018 nu online

4 mei 2017

Seizoen 2017/2018 staat in het teken van de revolutionairen. Revolutionairen die de barricaden van het muzikale establishment bewust of onbewust bestormen. Zij creëren nieuwe mogelijkheden waardoor er nieuwe vergezichten ontstaan. De revolutionair  overschrijdt de grens waarop de conformist een solide muur probeert te bouwen. Muren die moeten worden beslecht om onze blik te openen voor nieuwe mogelijkheden. De componist is zo’n bestormer die tegen wil en dank de urgentie voelt om zijn eigen stem te laten horen. Een unieke stem die kan leiden tot revolutie.

Russen en Amerikanen
Dit seizoen zullen bij Asko|Schönberg revolutionairen van verschillende generaties elkaar ontmoeten. Sofia Goebaidoelina en Galina Oestvolskaja, die beiden gedurende een repressief politiek systeem een unieke muziektaal hebben ontwikkeld, staan zij aan zij naast de jonge generatie Russen vertegenwoordigd door Dimitri Kourliandski en  Alexander Khubeev (oktober).
De jonge componist en sonoloog Hugo Morales deconstrueert instrumenten, om deze vervolgens een nieuwe identiteit aan te meten. Hernieuwde identiteiten in klank die ook centraal staan in Mouvement van Helmut Lachenmann in hetzelfde Donderdagavondconcert (mei). In het programma American Anthology (januari) kijken we naar de muzikale vrijdenkers aan de overzijde van de Atlantische oceaan. Van de vroege geluidsexperimenten van John Cage en etudes voor playerpiano van Conlon Nancarrow, tot de door de punk beïnvloedde composities van Michael Gordon.
Op November Music ontmoeten we de componist en multi-instrumentalist John Zorn die, wars van conventies, zijn eigen muzikale pad bewandelt. In Zappa’s Playlist (22 februari) delen de eigenzinnige gitarist-componisten Pete Harden en Raphael Vanoli hun visie op de werken van Frank Zappa, die de barrière tussen avant-garde rock en contemporaine muziek doorbrak.

Ligeti in de schijnwerpers
György Ligeti wordt geëerd op het naar hem genoemde festival (april). Met een gezond wantrouwen tegenover instituties, bevrijdde hij muziek van dogma’s en werd mede bepalend voor de richting waarin hedendaagse muziek zich ontwikkelde. De internationaal geroemde pianist Pierre Laurent Aimard zal met Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw het virtuoze pianoconcert vertolken, naast de vele andere werken die er te beluisteren zullen zijn.

Romantiek
Maar elke revolutie heeft een adempauze nodig. Zo brengen wij dit seizoen twee producties waarin de laat-romantische componisten Schumann en Schubert centraal staan: de eerste integrale uitvoering van Klaas de Vries’ Spiegelpaleis (november), geïnspireerd op Schubert, en Reinberts internationaal geprezen liederencyclus Im wunderschönen Monat Mai waarin de Nederlandse actrice Katja Herbers de hoofdrol vertolkt (december).
Na de eerste succesvolle samenwerking van Asko|Schönbergs K[h]HAOS met het Noord Nederlands Toneel, zullen wij dit seizoen de voorstelling Salam presenteren waarin muzikale verbroedering centraal staat (maart). Verbroedering die plaatsvindt als het stof van de revolutie is opgetrokken. 

ga terug