NITE

21 december 2018

NITE MANIFEST: 22 REGELS VOOR DE INTERDISCIPLINAIRE THEATERMAKER

In het Loading Dock van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam presenteerden de acteurs, dansers, musici en makers vanuit vier gezelschappen het manifest van de nieuwe, open beweging NITE. 22 regels die de theatermaker, wanneer die ze allemaal opvolgt, kunnen leiden naar het interdisciplinaire totaaltheater waarvan we in de afgelopen jaren in de voorstellingen Carrousel en Salam  - beide een regie van founding father van de NITE beweging Guy Weizman- al hebben mogen proeven.

 “Een beweging starten is een energieke vorm van samenwerken. Het past bij onze ambitie. Wat we te vertellen hebben gaat over hoe ons werk tot stand komt, over onze waarden en overtuigingen, over waarom we theater maken.” – Guy Weizman, artistiek directeur Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni
Elke discipline binnen NITE onderzoekt nieuwe mogelijkheden binnen de vragen en fascinaties die wij gezamenlijk delen. Tekst, beweging en geluid zijn gelijkwaardig op dit intense podium waarop een jonge generatie top-performers zich aan het grote publiek toont. NITE is aanstekelijk en sleurt je iedere keer weer mee een nieuw avontuur in.”- Fedor Teunisse, artistiek leider Asko|Schönberg.

NITE = Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble.
De beweging NITE is een initiatief van het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag. Samen maken zij tenminste één grote zaal productie per jaar die door Nederland en Vlaanderen op tournee gaat.  NITE is een interdisciplinair ensemble van acteurs, dansers en musici. NITE spreek je overigens uit zoals night in “All NIGHT long”  als knight in KNIGHTrider of gewoon zoals het Groningse woord voor niet; Nait.

Carrousel, Salam, Brave New World 2.0
Na veel mooie reacties van het publiek, lovende recensies voor de voorstellingen Carrousel en Salam, én het winnen van de regieprijs 2018, verheugen veel theaterliefhebbers zich op de volgende regie van Guy Weizman. Het is theater van nu, in de taal van nu. Bespiegelingen op onze complexe wereld vragen om meer dan één taal of discipline.  De nieuwste voorstelling Brave New World 2.0 gaat op zaterdag 9 maart 2019 in première in de Stadsschouwburg Groningen.

"een van de spannendste bespelers van de grote zaal." (Parool)

Associated artists
Onder de noemer associated artists werden tijdens de presentatie van het NITE manifest een aantal (inter)nationale regisseurs, een schrijver en een modehuis gepresenteerd die de komende jaren binnen de NITE beweging gaan werken aan producties. De in Duitsland zeer bekende Falk Richter verbindt zich als schrijver en regisseur aan NITE. Hij schreef al eerder voor het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni; de tekst van Conference of the Birds was van zijn hand.  De al aan het Noord Nederlands Toneel verbonden makers Eline Arbo en Liliane Brakema vinden ook een thuis binnen de beweging van interdisciplinair werkende theatermakers, zij gaan producties maken voor de grote zaal. De jonge en zeer veelbelovende regisseur Mart van Berckel krijgt binnen het Raw traject in Groningen de ruimte om te experimenteren. Modehuis Maison de Faux ontwerpt kostuums.

ga terug