Asko|Schönberg opent de officiële plaatsing van muziekinstallatie WannaSwing

19 september 2019 — Britt van Klaveren

De interactieve muziekinstallatie WannaSwing krijgt na jarenlang door Nederland getoerd te hebben een permanente plek: vanaf 26 september 2019 staat de installatie op de kade bij het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. WannaSwing bestaat uit acht schommels waarmee muziekstukken gespeeld kunnen worden. De personen die op de schommels zitten sturen de composities aan. 

De schommels zijn een creatie van WannaPlayground, regisseur Caecilia Thunnissen en scenograaf Jan Boiten. Zij voelden een sterke behoefte om klassieke muziek op een nieuwe, onconventionele en speelse manier naar het publiek te brengen en brachten zodoende de WannaSwing tot leven. 

Meerdere componisten, waaronder Willem Jeths, Mayke Nas, Joey Roukens en Rob Zuidam, schreven speciaal voor WannaSwing een werk. Op donderdagavond 26 september om 19:50 nemen Asko|Schönberg’s slagwerker Joey Marijs en klarinettist David Kweksilber plaats naast de installatie voor een feestelijke introductie waarbij On Swings door Joey Roukens ten gehore gebracht zal worden. Er zal een wisselwerking ontstaan tussen de musici en de schommels, die worden “bespeeld” door bezoekers die op de schommels mogen plaatsnemen. Dit is de eerste keer dat musici live gaan samenspelen met WannaSwing– een unieke gebeurtenis. 

Vanaf 26 september zijn onder andere de volgende composities al schommelend te beluisteren door bezoekers op de kade: 

David Dramm Wanna Play?

Joey Roukens On Swings 

Rob Zuidam Without title 

Mayke Nas It don’t mean a thing

Willem Jeths Trepidus

Rick van Veldhuizen Spaces_between words.

Nieuwe composities zullen op gezette tijden aan het repertoire worden toegevoegd.  

De opstelling van WannaSwing bij het Muziekgebouw is mede mogelijk gemaakt door het BPD Cultuurfonds en de Stichting BAMB. Meer informatie over WannaSwing: www.wannaplayground.nl

WannaplayVondelpark Pjotrp 252

WannaplayVondelpark Pjotrp 252

ga terug