Nieuwe directeur: Anneke Jansen

31 mei 2017

Nieuwe directeur en koerswijziging Asko|Schönberg

Per 1 juni 2017 is Anneke Jansen de nieuwe directeur van Asko|Schönberg, ensemble voor nieuwe muziek. Zij volgt Rogier van Splunder op die op 1 april jl. afscheid heeft genomen van het ensemble.

Anneke Jansen (1976) was de afgelopen jaren werkzaam als projectmanager, directeur, curator en adviseur in diverse functies in de culturele sector. In 2006 was ze mede-oprichter van het Amsterdam Fringe Festival. In de tien jaar dat zij leiding gaf aan dit festival heeft zij zich vooral laten kennen als innovatief cultureel ondernemer die sterk is in het bouwen van horizontale organisatiestructuren. Verder werkte ze onder andere voor Writers Unlimited Den Haag, Uitfeest Utrecht en Kunsten’92. Daarnaast zet(te) zij zich in als bestuurslid en adviseur voor Perdu, Fonds Podiumkunsten, Kunstraad Groningen, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Bits of Freedom.
Jansen kiest nu voor Asko|Schönberg vanwege haar voorliefde voor hedendaagse gecomponeerde muziek, maar ook vanwege de nieuwe weg die het ensemble in slaat. Musici en team van Asko|Schönberg willen samen met het publiek een uitdagende plek vormen om elkaar te ontmoeten en op het allerhoogste niveau muziek van nu te ervaren.

Nieuwe koers
Samen met de musici en het team van medewerkers gaat Anneke Jansen de nieuw ingeslagen weg van Asko|Schönberg verder uitwerken. In het compacte kernensemble is de vaste kern van musici actief betrokken bij de wijze waarop het ensemble zich manifesteert en presenteert op de nationale en internationale podia. Het kernensemble vormt een hechte artistieke eenheid en kan snel inspelen op de actualiteit. Kortom, een avontuurlijk ensemble dat altijd op zoek is naar uitdagingen en samenwerkingen op het allerhoogste niveau.

Fedor Teunisse, artistiek leider Asko|Schönberg:
“In Anneke herkennen wij een gedreven persoon die door haar ervaring in verschillende kunst- en cultuursectoren onze ambitie en identiteit mede kan vormgeven. Zij is een verbinder die met een frisse blik naar onze sector kijkt en in staat is om buiten getreden paden te denken. Zij heeft aangetoond artistieke ambities met zakelijk vernuft te kunnen combineren en haar lef past bij wat Asko|Schönberg nu, en in de toekomst wil uitstralen.”

Joseph Puglia, violist Asko|Schönberg, met in seizoen 2017/2018 als zielsverwant van Muziekgebouw aan ’t IJ een wildcard voor het programmeren van een serie concerten:
“Dit is een interessante tijd voor het ensemble! De musici zijn nu op zoveel nieuwe terreinen en manieren direct betrokken, en ik hoop dat het publiek onze individuele persoonlijkheden nog meer kan zien tijdens concerten.”

Quirijn Altena, contrabassist Asko|Schönberg: “Met de komst van Anneke start een nieuwe koers van Asko|Schönberg. Het ensemble wordt meer compact en wendbaar, geheel toegespitst op concerten die ook in presentatie zullen verrassen. Daarmee blijft Asko|Schönberg als vanouds in de voorste linies van de laatste partituur.”

Anneke Jansen, foto: Thomas Schlijper

Anneke Jansen, foto: Thomas Schlijper

ga terug