Tansy Davies

Première

Boundless

New work by Tansy Davies, composer in residence Het Concertgebouw

TANSY DAVIES 
Soul Canoe, world première, commissioned by Het Concertgebouw
Salt Box 
LOUIS ANDRIESSEN
Hout
PETE HARDEN
At Pappa's Altar 
LOUIS ANDRIESSEN en MARTIJN PADDING
Het gesprek

ASKO|SCHÖNBERG

Order tickets for:

Friday, 17 May 2019
20:15 hours
Amsterdam
Concertgebouw, Kleine Zaal

Share

Een programma dat letter en figuurlijk over grenzen gaat. Tussen hoge kunst en pop, bijvoorbeeld. 

Composer in residence van Het Concertgebouw Tansy Davies schrijft een nieuw stuk voor Asko|Schönberg, Soul Canoe. Hierin wil ze zowel Britse als Nederlandse invloeden verwerken. ‘En de chemie daartussen.’ De soul canoe is een ceremoniële kano uit West-Papoea met uit hout gesneden wezens er in. Davies, die vaak inhaakt op actuele onderwerpen, zag het object in een tentoonstelling en het deed haar denken aan bootvluchtelingen. Soul Canoe reflecteert de sfeer van nerveuze spanning afgewisseld met interne bespiegelingen, waarmee Davies de onzekere situatie en wankele gemoedstoestand van vluchtelingen lijkt weer te geven. Verder komt haar fascinatie voor het element water naar voren. Zowel tijdens haar verblijf in Amsterdam als bij haar woonplaats aan de Theems is dit een belangrijk gegeven. Het vloeiende, stromende karakter is in het driedelige Soul Canoe terug te horen. Ook haar eerder geschreven werk Salt Box is te beluisteren. Salt Box (houten kist waarin vroeger munitie tegen vocht werd beschermd op oorlogsschepen) begint met klop- en timmergeluiden, waar zich - met felle uithalen - strijkers en houtblazers bijvoegen en oprispingen van slagwerk. Davies verbeeldt hiermee de sfeer van kustlijnen, imposante luchten, maar ook van vervallen scheepswerven.

Pete Harden, vertegenwoordiger van een nieuwe generatie eclectische componisten/muzikanten, schreef een stuk geïnspireerd op het werk van Frank Zappa. Gesprek van Louis Andriessen en Martijn Padding wordt gevoerd tussen twee musici die van hun taal een instrument en van hun instrumentarium een taal maken. Het dynamische werk Hout van Andriessen is in principe een canon, maar de opeenvolgende stemmen liggen zo dicht bij elkaar dat het eerder een unisono-melodie met vertakkingen is.

Tansy Davies, dit seizoen composer in residence bij Het Concertgebouw, vertelt: ‘Mijn maanden als composer in residence worden een persoonlijke zoektocht. Ik heb Nederlandse familie die ik nog niet ken. In het Britse Rochester, waar ik woon, was in 1667 een Nederlandse invasie. Het is waarschijnlijk dat aan beide zijden van de rivier die ze probeerden over te steken voorouders van mij stonden. Dat fascineert me: waar komen we vandaan, wat kunnen we daarvan leren.’ Lees het hele interview met Tansy Davies op deze Ontdek-pagina van Het Concertgebouw.

Tansy Davies - Soul Canoe

plaatje CGB filmpje Tansy Davies

Interview Tansy Davies

VK 20 nov 2018 interview Tansy Davies

Tansy Davies - Salt box

The in-betweens of Tansy Davies

Read the interview.

Tansy Davies explores her Dutch roots

Read the interview