Reinbert de Leeuw, foto Ada Nieuwendijk

Première

Touch the Cloud - twee wereldpremières

Nieuw werk van Kurtág en Voronov olv Reinbert de Leeuw

GYÖRGY KURTÁG
 ...concertante... opus 42 (bew. voor ensemble Olivier Cuendet) wereldpremière ensembleversie
VALERY VORONOV
Acqua Alta, 'Dedicated to Reinbert de Leeuw' - wereldpremière, Opdracht Asko|Schönberg & Muziekgebouw, met steun van Ammodo en Vrienden van Asko|Schönberg en Muziekgebouw

ASKO|SCHÖNBERG
NEDERLANDS KAMERKOOR
dirigent Reinbert de Leeuw
viool Hiromi Kikuchi
altviool Ken Hakii

Bestel kaarten voor:

Donderdag 16 Januari 2020
20:15 uur
Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ

19:15 uur: Inleiding

Share

Zou er een meer toegewijde uitvoerder zijn dan Reinbert de Leeuw? Zijn talloze concerten en opnames, vaak in nauwe samenwerking met de componisten, vormen een schitterend oeuvre.

Zijn muziekvrienden van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw schonken De Leeuw voor zijn tachtigste verjaardag (op 8 september 2018) het mooist denkbare cadeau: nieuwe muziek van een geliefd componist. Het nu voltooide volledige werk, Acqua Alta van de Rus Valery Voronov (1970), beleeft vanavond m.m.v. Nederlands Kamerkoor de wereldpremière. De ouverture van het stuk was onder de titel Touch the Cloud te horen tijdens het verjaardagsconcert.
Een van de componisten met wie De Leeuw gedurende zijn lange carrière een intensieve relatie opbouwde, is de Hongaar György Kurtág. De Leeuws opname, met Asko|Schönberg, van Kurtágs volledige ensemblewerk werd jubelend onthaald en bekroond met een Edison Klassiek. Speciaal voor Reinbert de Leeuw maakte Olivier Cuendet een vrijere versie van Kurtágs meesterlijke …concertante… opus 42 uit 2003. Vanavond klinkt deze versie voor het eerst. Hartstochtelijke muziek, waarvoor Kurtág in 2006 de prestigieuze Grawemeyer Award kreeg.