Phonetic stories

Bestel kaarten voor:

Donderdag 31 Oktober 2019
20:30 uur
Amsterdam
Theater Bellevue
Zondag 29 Maart 2020
20:30 uur
Amsterdam
Paradiso Noord (Tolhuistuin)

Share

Asko|Schönberg en De Tekstsmederij starten Phonetic Stories, een uniek project waarin taal en muziek de dialoog met elkaar aan gaan. Tien jonge schrijvers en componisten onderzoeken gedurende een aantal maanden vernieuwde vormen. Ze worden uitgedaagd buiten de geijkte paden te treden en samen nieuwe muzikale verhalen te vertellen.

Het gezamenlijke creatieve proces waarin taal en muziek elkaar beïnvloeden staat voorop, in tegenstelling tot de traditionele werkwijze, waarbij een componist de noten bij een libretto schrijft. De jonge makers gaan samen het onderzoekstraject in, met ruimte voor het onderzoeken van nieuwe vormen om tekst en muziek te combineren en het ontwikkelen van interdisciplinaire werkwijzen. Er wordt gewerkt in workshops en masterclasses, begeleid door coaches uit het werkveld. Yannis Kyriakides (componist en als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium) en Maarten van Hinte (Creative Director at RIGHTABOUTNOW INC., Senior Lecturer at Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) zijn als coach betrokken. Workshops worden geleid door onder meer Anthony Heidweiller (artistiek leider van Opera Forward Festival), Keren Levi (choreografe) en Manu van Kersbergen (performer spoken word en muziek, programmamaker). 

Er zijn tien deelnemers geselecteerd die vanaf 22 oktober in koppels aan de slag gaan. De eerste fase van dit project wordt afgesloten op donderdag 31 oktober. Die avond presenteren de deelnemers hun eerste ideeën, bevindingen en ervaringen in Theater Bellevue.  

In de volgende fase worden de presentaties verder uitgewerkt en vormgegeven. Een theatrale presentatie, uitgevoerd door de makers zelf is te zien op zondag 29 maart 2020 in Paradiso Noord.

Schrijvers:
Jeroen Callaars (Writing for Performance, HKU)
Pieter Delfosse (Opleiding Schrijven 2010 RITCS Brussel / Toneelacademie Maastricht als regisseur/docent)
Stokely Dichtman (#nieuwestukken FPK, Poëziebus)
Adriana Ivanova (dichter Hartkamers / journalist VICE)
Michiel Westbeek (Master of Arts, Frank Mohr Institute, Groningen / Bachelor of Fine Art, HKU / University of the Arts Utrecht, Bachelor of Dutch Language and Literature)

Componisten:
Boris Bezemer (gitarist / elektronische performances & installaties / componeert voor (klassieke) ensembles, orkesten, opera)
Guusje Ingen Housz (composer & music-producer, HKU)
Annelie Koning (ArtEZ conservatorium)
Lise Morrison (Stellenbosch University / Koninklijk Conservatorium / Instituut voor Sonologie)
Gerjan Piksen (Bachelor Composition and Music Technology HKU / Koninklijk Conservatorium / Master of Arts in Creative Design for Digital Cultures Open University)

Een project van Asko|Schönberg en DE TEKSTSMEDERIJ. Download hier de uitgebreide projectinformatie.

Met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst