Tip

Donderdagavondserie Koekoek! The spirit of Oliver Knussen

HARRISON BIRTWISTLE
Secret Theatre  |
OLIVER KNUSSEN
Requiem - Songs for Sue, op. 33 
Two Organa, op.27 
O Hototogisu! Nederlandse première
Jan van de Putte
Nieuw werk, wereldpremière *)
JULIAN ANDERSON
Khorovod

ASKO|SCHÖNBERG
ENSEMBLE ACADEMIE
dirigent Bas Wiegers
sopraan Katrien Baerts

*) Compositie tot stand gekomen met steun van FONDS PODIUMKUNSTEN

Bestel kaarten voor:

Donderdag 14 Mei 2020
20:15 uur
Donderdagavondserie
Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ

19:15u Inleiding

Share

Met componist, dirigent en mentor Oliver Knussen verloor de hedendaagse muziek in de zomer van 2018 een van haar meest briljante exponenten. Knussens kleine oeuvre van vaak beknopte werken is een caleidoscoop van verfijning, kleur en ideeën.

Asko|Schönberg heeft een lange geschiedenis met Knussen. In dit eerbetoon speelt het ensemble belangrijke werken van Knussen zelf – zoals de Nederlandse première van zijn zwanenzang, O Hototogisu! – naast muziek van bevriende collega’s.
Met het Requiem - Songs for Sue herdacht Knussen in 2006 zijn overleden vrouw. Het is een vitaal en temperamentvol werk op poëzie van onder meer Emily Dickinson, Auden en Rilke. O Hototogisu! (2017) ontleent zijn naam aan de koekoek en is een dubbelconcert voor sopraan en fluit. Julian Anderson droeg zijn vroege compositie Khorovod op aan Knussen, die een fervent voorvechter van Andersons werk was. Van de even eminente als eigenzinnige Harrison Birtwistle klinkt Secret Theatre uit 1984. Met Jan van de Putte deelde Knussen een fascinatie voor de Japanse cultuur.