NTR ZaterdagMatinee De raadselachtige Vivier

CLAUDE VIVIER
Zipangu
Pulau Dewata (bew. Arnold Marinissen)
Wo bist du licht! 
Lonely Child
REZA NAMAVAR
Tiaré Tahiti - wereldpremière, opdracht Asko|Schönberg, met steun van Fonds Podiumkunsten

ASKO|SCHÖNBERG
SLAGWERK DEN HAAG
ENSEMBLE ACADEMIE
dirigent Reinbert de Leeuw
sopraan Katrien Baerts
mezzosopraan Barbara Kozelj

 

Bestel kaarten voor:

Zaterdag 29 Februari 2020
14:15 uur
NTR ZaterdagMatinee
Amsterdam
Concertgebouw, Grote Zaal

Share

De intrigerende Claude Vivier – Canadees die zijn bronnen zocht in het zuidoosten van Azië en het Midden-Oosten – staat centraal in dit. De Nederlands-Iraanse Reza Namavar schrijft een nieuw werk.
Ruim tien jaar geleden bracht dirigent Reinbert de Leeuw het werk van de raadselachtige Canadese componist Claude Vivier, de man die zijn eigen dood voorspelde in zijn laatste compositie, groots onder de aandacht. Nog steeds is zijn muziek, waarin invloeden van zijn leermeester Karlheinz Stockhausen, de Franse spectralisten en de volksmuziek van Java, Bali en Iran samenkomen, geen gemeengoed. De NTR ZaterdagMatinee geeft uitgebreid aandacht aan een aantal van zijn meesterwerken waarin de obsessie met de dood misschien wel het belangrijkste thema is.
Speciaal voor dit concert kreeg de Nederlandse componist met Iraanse wortels Reza Namavar het verzoek een nieuw werk te schrijven. De componist die in 2014 al eens Versnelheijdsbinderh schreef voor de ZaterdagMatinee werd in 2017 geëerd met de eerste tweejaarlijkse Willem Breukerprijs, een prijs voor een componist wiens werk wordt gekenmerkt door 'vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest'. Dus u bent – in vrolijke zin – gewaarschuwd.
Bekijk ook de andere Vivier-concerten en het programma Schatkamer waarin Hans Goedkoop aandacht besteed aan de persoon Vivier en zijn muziek.