Rozalie Hirs, foto Richard Ayres

Première

parallel world and sea

Dutch Harp Festival

Rozalie Hirs
parallel world [breathing] iov Universiteit van Amsterdam en het Concertgebouworkest 
parallel sea [to the lighthouse] (wereldpremière) iov Asko|Schönberg

beide werken zijn tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten

Asko|Schönberg
dirigent Etienne Siebens
harp Ernestine Stoop
harp Godelieve Schrama

Bestel kaarten voor:

Opdrachtwerk
Zondag 13 Mei 2018
15:30 uur
Dutch Harp Festival
Utrecht
TivoliVredenburg

Share

In opdracht van Asko|Schönberg schreef de Nederlandse componiste Rozalie Hirs een dubbel harpconcert dat zijn première beleeft bij het Dutch Harp Festival.

parallel sea [to the lighthouse] (2018) vormt het tweede deel van de cyclus parallel world and sea (2017-18): 1. parallel world [breathing] (2017) en 2. parallel sea [to the lighthouse] (2018). 
parallel world and sea (2017-18) is gebaseerd op berekeningen op basis van de wetmatigheden van klank. Al sinds 1997 is Rozalie Hirs bezig met dit onderzoek, een intuïtief creatief proces waarbij de componiste zowel gebruik maakt van wetenschappelijke frequentieberekeningen als van haar luisterende oor binnen een heelal van klank. 
Het instrumentale ensemble speelt tere harmonieën met gebroken akkoorden van vibrafoon en harp, die metaforisch opgevat kunnen worden als wind rond de wereld, als adem van de mens, of als weg naar het licht op een golvende zee. De uitgesponnen klanken voeren de luisteraar mee door een droomachtig muzieklandschap dat doet denken aan ‘minimal music’ en ‘musique spectrale’. De samenklanken transformeren via de muzikale technieken van inharmonische modulatie, spiegeling, transpositie of boventoonselectie. De resulterende frequenties zijn in de notatie afgerond naar de gebruikelijke twaalf chromatische tonen. In de elektronische partij klinken de absolute frequenties, waarop de muzikanten hun tonen kunnen afstemmen.