Reinbert de Leeuw met Galina Oestvolskaja

Die Klage um Linos

Kurtág, Goebaidoelina, Oestvolskaja, Kruisselbrink

SOFIA GOEBAIDOELINA
Concordanza
GALINA OESTVOLSKAJA
Sonate nr. 5
GYÖRGY KURTÁG
Brefs Messages
ASTRID KRUISSELBRINK
Die Klage um Linos (Wereldpremière) *)
 
ASKO|SCHÖNBERG
dirigent Reinbert de Leeuw
countertenor Kaspar Kröner
piano Reinbert de Leeuw

*) Tot stand gekomen met financiële steun van het Fonds Podiumkunsten. 

Bestel kaarten voor:

Donderdag 1 Oktober 2015
20:15 uur
Donderdagavondserie
Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ

Inleiding om 19.15 uur

Share

Componisten heb je in soorten. De ene probeert in elk werk een nieuwe weg in te slaan, de andere schrijft in wezen steeds hetzelfde stuk. Tot die laatste categorie behoren Sofia Goebaidoelina, Galina Oestvolskaja en György Kurtág – alledrie oude bekenden van het ensemble én de ‘helden’ van Astrid Kruisselbrink, van wie vanavond Die Klage um Linos in première gaat.

Goebaidoelina en Oestvolskaja zijn beiden diep religieus, maar hoe verschillend belijden zij hun geloof. Uit de geheimzinnige, haast sprookjesachtige klankwereld van Goebaidoelina spreekt vooral verwondering, terwijl Oestvolskaja haar noten uithakt als een beeldhouwer die een blok graniet te lijf gaat. Kurtág herkennen we aan zijn miniatuurtjes: even intens als poëtisch. Rilke’s gedichtencyclus Elegieën van Duino is het uitgangspunt van Kruisselbrinks nieuwe werk. Over Linos, in de eerste elegie, bestaan verschillende verhalen en verwijzingen in de Griekse mythologie: zoon van Apollo, uitvinder van melodie en ritme, vermoord door Herakles… Bovenal is Linos de personificatie van de klaagzang, door Rilke in krachtige bewoordingen in poëzie gevat.

Sofia Goebaidoelina

Bekijk hier de uitzending van 'De Toonmeesters', een serie componistenportretten. Hierin komt Sofia Goebaidoelina aan het woord en wordt haar Jetzt immer in Schnee uitgevoerd door het Schönberg Ensemble, onder leiding van Reinbert de Leeuw. 

Sofia Goebaidoelina

Lees het artikel van Bas van Putten in De Groene Amsterdammer over Sofia Goebaidoelina. 

Sofia Goebaidoelina: Concordanza

Luister Concordanza van Sofia Goebaidoelina, uitgevoerd door het Sinfonia Lahti Chamber Ensemble. 

Galina Oestvolskaja: Trio

Luister naar Trio van Galina Oestvolskaja, tijdens de uitzending Vrije Geluiden van de VPRO, uitgevoerd door leden van Asko|Schönberg: Pierre Woudenberg (klarinet), Pauline Post (piano), Joseph Puglia (viool).

Galina Oestvolskaja

Lees meer over deze componist (Engels).

Astrid Kruisselbrink

Lees meer over deze componist: bio, recensies, filmpjes en geluidsfragmenten.